fbpx

Mi a leggyakoribb oka a számítógépek lefagyásának?

A korlátozott kapcsolattartással és munkavégzéssel járó vírushelyzet miatt rengeteg ember kényszerült arra, vagy választotta azt, hogy otthon, home office rendszerben dolgozzon. Ehhez kapcsolódóan egyre többen találkoznak a távlétezés és a távolsági számítógépes rendszerek árnyoldalával is, mint például a számítógépek lefagyása.

A számítógépek lefagyása viszont komoly kihívásokat okozhat a vállalkozások működésében. A járványhelyzetben még karakteresebben érezhető a technikai problémák gyors megoldásának szükségessége. Előfordulhat, hogy a munkafolyamat közepén a számítógép váratlanul nem reagál semmilyen impulzusra, gombnyomásra, vagy kattintásra. Bosszantó, de előfordul. Ilyen eseteknél sokszor nincs más választás, újra kell indítani a gépet, és még az is könnyen lehet, hogy az eddig elkészített dokumentum vagy kezelt adat, információ sem marad a legutóbbi állapotában, és lehet elölről kezdeni a munka egy részét. Amennyiben viszont a felhasználó felhőben dolgozik, akkor jó eséllyel csak egy pár percnyi munkája fog elveszni egy ilyen eset megtörténtekor, így sokkal kisebb kiesést szükséges pótolni a munkában.

Mielőtt még a hibákra és kezelésükre részletesen kitérnénk, egy nagyon fontos billentyűkombinációt kell megemlíteni, ami ilyen esetekben nagyon hasznos lehet. 

Ez a Ctrl + Alt + Del

Azért fontos ezt a parancsot adni a számítógép rendszerének, mert így az adatok mentésével zárulnak be a futó programok és csak azután indul újra a gép. A billentyűkombináció megnyomása után megjelenik a kikapcsolás gomb. Ha a ctrl+alt+del-re sem történik semmi változás, akkor a laptop kikapcsoló gombját kell hosszan megnyomni.

Bármennyire is nyújtasz szuperhős teljesítményt a saját szakterületeden, a számítástechnikai gondok kibabrálhatnak veled. Mi ezeket a helyzeteket oldjuk meg és segítünk elkerülni.

Maga a Pókember is tájékozódik és információt szerez annak érdekében, hogy jó minőségben végezhesse a szuperhős feladatait: mi pedig bízva abban, hogy akár neki is segíthetünk, leírtuk, mit lehet tenni a számítógépek lefagyása esetén. #SpiderMan #readtoachieve

Maga a Pókember is tájékozódik és információt szerez annak érdekében, hogy jó minőségben végezhesse a szuperhős feladatait: mi pedig bízva abban, hogy akár neki is segíthetünk, leírtuk, mit lehet tenni a számítógépek lefagyása esetén. #SpiderMan #readtoachieve

Ezek a leggyakoribb okai a számítógépek lefagyásának:

1.Túl magas hőmérséklet

A számítógép megfelelő működését nagymértékben befolyásolja a hardver hőmérséklete. A ventilátoroknak ebben nagyon fontos szerepük van. Az elsődleges funkciójuk a gépház hűtése, miközben a processzor hűtéséért is ők felelnek. A meghibásodásuk leggyakoribb oka a rátelepedett por. Ilyenkor a teljesítményük csökken, nem tudják ellátni a feladatukat. Ennek az lesz a következménye, hogy a gép túlmelegszik, ami a lefagyásáért és a váratlanul történő kikapcsolásért is felelős lehet.

Mit lehet tenni? 

Egyesek azt javasolják, hogy ilyenkor nyisd ki a monitor fedelét és ellenőrizd le, mennyire tiszta. Ha azt látod, hogy a radiátort portakaró lepte el, akkor mindenképpen le kell azt takarítanod! Ez egy igazán egyszerű mutatvány. Elsőnek vedd le a számítógép borítását, ezután fogj a kezedbe egy puha ecsetet és gondos, finom mozdulatokkal távolítsd el a port. Bizonyos programoknak köszönhetően arra is van lehetőséged, hogy a későbbiekben mindig tisztában legyél a géped pontos hőmérsékletével. Aki viszont ezt a műveletsort szívesebben bízná szakemberre, annak örömmel és minőségi munkával segítünk!

2.Beszabadultak a vírusok 

Talán nem is gondolnád, hogy internetezés során mennyi kártékony vírust szedhetsz össze a gépedre, de akár más forrásokból is megfertőződhet és károkat szenvedhet a számítógépes rendszered. Ilyen, amikor egy USB Flash csatlakozott, vagy egy idegen lemezt teszel a gépedbe. Ezeket elkerülendő, adatvédelem céljából, heti egy teljes körű vírusellenőrzés szigorúan ajánlott, még akkor is ha a te eszközödre nem is jellemző a lefagyás. Viszont, ha a gépednél ez már többször előfordult, akkor első lépésként egy vírusirtót szükséges lefuttatni a rendszeren. Amennyiben a vírusellenőrzés során a kereső nem talál semmilyen problémát, de továbbra is jellemző marad a hirtelen lefagyás, akkor is érdemes minket keresned, segítünk!

3.Vészesen telik a memória

A gép rendszeres lefagyásának gyakori oka lehet a nem elegendő, gyorsan és nagyon sok esetben rosszkor megtelő memóriahely. Ezért nagyon fontos annak folyamatos ellenőrzése. Ezt roppant egyszerű módon meg lehet tenni: a Ctrl+Shift+Esc kombináció megadásával, majd a teljesítmény fül adatainak megtekintésével lehet tájékozódni a memória állapotáról. Így kiderül, van-e a memóriában elegendő hely ahhoz, hogy megbízhatóan működjön. 

Komoly bajban elkél a gyors segítség

Vannak viszont olyan helyzetek is, amikor ennél komolyabb kihívásokkal találkozik a partner. Ilyen esetekben a gyors és pontos szakmai segítség védheti meg a vállalkozásodat nagy veszteségektől, késlekedésből adódó problémáktól, valamint egyéb, a tevékenységet károsan érintő hatástól.

Ezeknek a kockázatoknak a csökkentését, és a megfelelő informatikai környezet kialakítását és működésének biztosítását vállaljuk azért, hogy a partnereink más feladataikra összpontosíthassanak. Rajtunk nem múlik!

A felsoroltakból látható, hogy a minőségi és megbízható eszközök, valamint az azokon működő programok rendszeres kezelése és javítása segít a problémák elkerülésében, amivel váratlan, az üzemelés és a termelés kieséséből adódó költségeket is meg lehet takarítani.

A szolgáltatásaink közé tartozik az eszközbeszerzés támogatása és azok kezelése is. Standardizált eszközcsomagok gyors és szakszerű telepítését is vállaljuk, valamint informatikai eszközbeszerzési stratégia kialakításában is segítünk. További tevékenységünk még az informatikai eszközök beszerzése és a garanciális feladatok ellátása.

Keress minket, segítünk, és megoldjuk az IT-feladatokat. Biztonságban tartjuk a rendszereidet!

Nézz körbe a honlapunkon, mert érdemes, és jelentkezz, hogy segíthessünk megoldani az IT-s problémákat és feladatokat a te cégednél is! Kattints ezen a kereten belülre:

#adatbiztonság #ITrendszerek #informatika #hálózatkezelés #eszköz #működés #minőség #gyorsaság #kiberbiztonság #vírusvédelem #karbantartás #beszerzés #SystemServicesHungary #SSH #számítástechnika

Források:
https://hun.ultracomputersystems.com/5090460-computer-freezes-what-to-do

2020.12.14.

2021-03-26T13:14:02+01:00