fbpx

Felhőmérnök, adatbiztonság és informatikus-Kánaán teszi szebbé a digitális jövőt

Visszafogott becslések szerint is mintegy 22 ezer informatikus hiányzott a magyar munkaerőpiacról 2019-ben. A szektor fejlődését még a koronavírus-járvány sem tudta visszavetni. Sőt, a világválság számos területen nyitott új lehetőségeket az IT-szakemberek számára, mert egyre szélesebb körben nyilvánvalóvá vált, hogy az emberiség a jövő kihívásait csak a digitális technológia segítségével és használatával lesz képes legyőzni. 

A Marketing&Media Online írta meg, hogy a digitális gazdaság már most közel minden ötödik magyarnak biztosít munkát. Ez az arány pedig várhatóan robbanásszerű növekedést mutat majd a következő évtizedben, ahogy egyre többen alkalmazzák a legújabb technológiákat mindennapi feladataik elvégzéséhez. 

Milyen digitális kompetenciák szükségesek ahhoz, hogy 10 év múlva is versenyképes legyen valaki a munkaerőpiacon?

Az IVSZ és a Microsoft előrejelzése szerint óriási lehetőség kapujában áll Magyarország. Amennyiben megfelelően széles körben is elterjednek a legmodernebb digitális technológiák (5G, IoT, MI, blockchain, cloud), az 2023-ra éves szinten csaknem 4 ezer milliárd forint GDP-többletet eredményezne. Ez a jelenlegi magyar GDP csaknem tizede – írja a cikk. Hazánkban az IKT (információs és kommunikációs technológiai) ágazat a foglalkoztatottak közel ötödének biztosít munkalehetőséget, ugyanakkor éppen a következő évtized legfontosabb kompetenciáit fejlesztő felnőttképzés terén vannak hiányosságok. Az anyag szerint végleg el kell engedni a monitor mögött üldögélő, magányosan kódolgató informatikusok képét. A jövőben kreatív, kiválóan kommunikáló, a kulcstechnológiákat könnyen elsajátító és alkalmazó szakemberekre lesz szükség.

Az adatbiztonság, a szakemberek digitális képessége és az IT-tudás határozza meg a világ jövőjét

Az adatbiztonság, a szakemberek digitális képessége és az IT-tudás határozza meg a világ jövőjét

A jövő szakmái még nem is léteznek, de érdemes már most készülni rájuk

Az információs technológiák területe talán még soha nem fejlődött olyan gyors ütemben, mint napjainkban. 2020-ban pedig számos új kihívás került az IT-világ szakemberei elé. A felmérések szerint a cégvezetők 72 százaléka egyértelműen előnyben fogja részesíteni a digitális technológiához kapcsolódó innovációkat, vagyis minden eddiginél nagyobb igény lesz az üzletmenet folytonosságát és a piaci célokat szolgáló IT-ismeretekre. A vállalatok már most hajlandóak áldozni a stratégiai fontosságú tudásra, és valószínűleg még tovább nyílik majd az olló a digitálisan képzett, illetve képzetlen munkaerő kereseti kilátásai között. 

 

Jelenleg a magyar IT-szakmában ez a 3 legnagyobb bruttó átlagkereset:

  • Business Intelligence: 885000 – 1195000 forint,
  • Project Management: 820000 – 1640000 forint és a 
  • DevOps: 807000 – 1125000 forint 

Ezeket az összegeket a kategóriák senior és expert szakemberei vihetik haza. Vajon milyen képességek birtokában számíthat valaki biztos jövőre a munkaerőpiacon?

Az adatokhoz érteni kell!

A 2021-es előrejelzések szerint szinte minden iparágban tovább nő a Data Science jelentősége, legyen szó az üzleti intelligenciát támogató informatikai háttérről vagy éppen a járványok elleni harcról és az önvezető járművek szoftvereiről. Mivel az adattudomány különféle eszközök, algoritmusok és gépi tanulási elvek kombinációjával nyer ki értékes következtetéseket a rendelkezésre álló információhalmazból, ezen a területen különösen fontos a tanulékonyság és a nyitottság.

Egyre több az IT-biztonsági kihívás

Ahogy az adatok lettek a legféltettebb kincsek, a védelmük is egyre fontosabbá vált. Az informatikai fenyegetések és az adatvédelem fontossága ráadásul 2020-ban exponenciálisan emelkedett, hiszen egyre több cég tért át a távmunkára és a digitális kommunikációs platformokra. A vállalatok közel 80 százalékánál tavasz óta jelentősen megugrott a rosszindulatú támadások száma. A kiberbiztonság kifejezetten kifizetődő szakterület, hiszen az ilyen irányú képzettséggel rendelkezők átlagosan 15 százalékkal magasabb fizetésre számíthatnak.

Mesterséges intelligencia és gépi tanulás

A következő évtizedben is mindent elsöprő erővel robog majd tovább minden tevékenység, aminek köze van a mesterséges intelligenciához. A becslések szerint 2025-re már 133 millió ember foglalkozik majd az ehhez közvetve vagy közvetlenül kapcsolódó tevékenységekkel a világon. E tudás birtokában szinte bármely ágazatban elhelyezkedhetnek majd a munkavállalók a szórakoztató ipartól az autógyártáson át az egészségügyön át, a mezőgazdaságig.

Felhőmérnökök, előre!

A felhő alapú technológiák elterjedésével rohamosan megnőtt az igény a kapcsolódó ismeretekkel rendelkező szakemberek iránt. A felhőmérnökök jól ismerik a legnépszerűbb Cloud szolgáltatásokat (AWS, Microsoft Azure, Google Cloud), és ezek felhasználásával fejlesztik az alkalmazásokat. Magas szintű programozói és hálózati ismeretekkel kell rendelkezniük, ugyanakkor a piac bőven meghálálja tudásukat: mintegy 125000 dolláros, vagyis nagyjából 37 millió forintos éves medián fizetésre számíthatnak.

A kódolás fontos marad

Miközben napról napra újabb technológiák jelennek meg, arról sem szabad elfelejtkezni, hogy a programnyelvek naprakész ismerete gyakorlatilag bármely területen sikerrel kamatoztatható. A kódnyelvek közül jelenleg a Go, a JavaScript, a Java és a Python a legnépszerűbb. Ezek közül továbbra is a JavaScript a leggyakrabban alkalmazott programnyelv, míg a front-end (IT rendszerek legfelsőbb rétege, mellyel közvetlen kapcsolatba kerül a felhasználó) ismeretek közül a React és az Angular iránt mutatkozik a legkomolyabb piaci igény.

Új IT-szakmák jönnek létre

„Már most nyilvánvaló az, hogy számos olyan szakma jön létre a jövőben, melyeket ma még nem is ismerünk, viszont az ezekhez szükséges tudásanyag nagy részét már most is elsajátíthatjuk. Ezeknél a pozícióknál általában több szakterület találkozik, ilyen például a mesterséges intelligencia-etikus vagy éppen a virtuális valóság-dizájner. Ebből kiindulva is levonható a legfontosabb következtetés: a tanulást, a fejlődést, az új ismeretek megszerzését soha nem hagyhatjuk abba, különben elhúz mellettünk a világ” – mondta Laczkó Gábor, a Braining Hub IT oktatási centrum ügyvezetője.

Számítástechnikai szolgáltatások

Legyen szó akár alapszintű, akár speciális informatikai szolgáltatások nyújtásáról, mi a System Services Hungary részéről a legprofibb minőségi munkát adjuk a minket választóknak. Minden ajánlatunkat egyénre szabva és megfizethető áron kínáljuk. Egyeztessük a további részleteket itt:

https://systemservices.hu/elerhetosegek/

vagy telefonon!

+36 70 333 9241

2021-03-26T13:37:34+01:00