fbpx

Miért annyira fontos a biztonságos jelszó?

Az információs rendszerek használata óriási szerepet játszik az emberek mindennapjaiban. Nagy mértékben függünk a birtokunkban lévő információktól. Ezeket meg is kell védeni, méghozzá egy biztonságos jelszó segítségével.

Mivel az információ egyre nagyobb értéket képvisel az életünkben, ezért érthető, hogy fokozott figyelmet kell(ene) fordítani a védelmére. Ezt a legtöbb esetben jelszóval tesszük meg. Viszont joggal vetődik fel a kérdés, hogy elegendő-e ez a figyelem, vagy többet kellene rá fordítanunk, mint eddig?

Elég biztonságos a jelszavam? Honnan tudjam, hogy nem fogják feltörni a fiókomat? Ezek a kérdések gyakoriak az emberek fejében, mert mindannyian biztonságban akarjuk tudni személyes, vagy akár céges információinkat.

Sajnos sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mennyire fontos a megfelelő jelszó kiválasztása, így nem is töltenek sok időt a gondolkodással. Csak azt adják meg, ami először eszükbe jut, valamint könnyen megjegyezhető. Ez a lehető legrosszabb hozzáállás, ugyanis ezeket a legegyszerűbb kitalálni is.

A továbbiakban leírjuk, miket tegyetek, illetve ne tegyetek, ha jelszó kiválasztására vagy megváltoztatására kerül a sor.

Milyen NE legyen a jelszavad?

  • Egy szóból álló

Rengeteg olyan jelszókereső program van, aminek a rendszerében benne vannak egyszerű szavak, és ha ezek közül valamelyik a jelszavunk, akkor azt nagyon gyorsan kitalálják, így semmilyen védelmet nem ad a védendő adataink számára.

  • Csak kisbetűkből, vagy csak nagybetűkből álló

Az ilyen jelszavakat is nagyon könnyű feltörni, mert kevesebb kombináció szerkesztése lehetséges a csak kis- vagy a csak nagybetűkből.

  • Személyes információ – születési dátum, hely, háziállat neve, barátunk, családtagunk neve, stb.

Azért fontos, hogy semmilyen személyes információt ne tartalmazzon a jelszavunk, mert ezeket a social media oldalak rólunk tárolt adatainak felhasználásával nagyon gyorsan ki lehet találni, és máris jelszófeltörés áldozatává válhatunk.

Rendkívül fontos továbbá, hogy ne használjuk ugyanazt a jelszót több fiók védelmére. Ez egyszerűen azért nem célszerű, mert ha az egyik jelszavunkat feltörik, akkor nagy az esélye annak, hogy megpróbálnak ugyanazzal a jelszóval más online felületünkre is belépni.

Ha szeretnél többet tudni az adatvédelemről, olvasd el az alábbi cikkünket a linkre kattintva!

https://systemservices.hu/2020/11/24/minosegi-adatbiztonsag-egyeni-igenyekre-szabva/

Mire figyelj jelszóválasztásnál?

  • Hosszúság

Nem kell, hogy 50 karakter legyen egy jelszó, de nem árt, ha nem csak 6-7 karakterből áll, mert azok általában gyenge jelszavak. Válasszunk tehát olyan jelszót, ami nem túl rövid, de csak olyan hosszú, amit biztosan meg tudunk jegyezni.

  • Tartalmazzon kis-és nagybetűket

Felváltva használjuk ezeket, ne az elejére tegyünk nagybetűt, hanem véletlenszerű helyre.

  • Tartalmazzon számokat

A számok is erőssé tehetik jelszavunkat, csak figyeljünk arra, hogy logikátlan helyre tegyük, valahova a szó közepére, és ne az elejére vagy végére.

  • Tartalmazzon speciális karaktereket

A speciális karakterek használata még erősebbé teszi a jelszót, mert így jelentősen megnő a lehetséges változatok száma. Minél többet és több fajtát használunk, annál nehezebb kitalálni.

  • Egyedi

Nem azon múlik a biztonság, hogy milyen bonyolult vagy hosszú a jelszó, hanem azon, hogy minél egyedibb legyen. A kockázatot pedig nem a gyakori változtatás csökkenti, hanem a jelszó erőssége.

Kétlépcsős azonosítás

A kétlépcsős azonosítás még nagyobb biztonságot ad a fiókunknak. Úgy működik, hogy bejelentkezésnél nem csak a jelszavunkat kell megadni, hanem mielőtt beléptetne a rendszer, küld egy másik eszközre (pl. mobiltelefon) egy kódot, amit szintén be kell írnunk. Így tehát, ha valaki megtudja jelszavunkat, akkor sem tud belépni felhasználói fiókunkba, mert nincs a másik eszközünk birtokában. Ilyet gyakran használnak például pénzügyi szolgáltatások online felületein a nagyobb biztonság érdekében.

A legfontosabb teendők a biztonságos jelszó érdekében:

Összegezve tehát nagyon fontos, hogy minden online fiókhoz, alkalmazáshoz más-más jelszót használjunk. Így elkerülhetjük az olyan kellemetlen helyzeteket, mint például, hogy egy kitalált közösségi média jelszót felhasználnak a pénzügyi alkalmazásunkhoz. Ne essünk abba a hibába, hogy több helyen ugyanazt a jelszót használjuk, és nagyon fontos, hogy válasszunk mindig megfelelő erősségűt az adataink megóvása érdekében!

Olvasd el exkluzív cikkünket az adatvédelemről is, itt találod:

https://systemservices.hu/adatvedelem/

 

Források:
https://www.informatika-erthetoen.hu/milyen-a-jo-jelszo-es-miert-fontos/

 

System Services Hungary
2021.01.25.

 

2021-03-26T15:16:26+01:00