fbpx

Mi rejlik a felhő alapú szolgáltatások egyre növekvő népszerűsége mögött?

A felhő kifejezéssel mára már szinte minden internet- és számítógéphasználó találkozott már. Ilyenkor általában a felhő alapú szolgáltatás vagy adattárolás jut eszünkbe..

Mára már rengeteg különböző ilyen szolgáltatással lehet találkozni. Alapvető tulajdonságuk, hogy nem egy kézzel fogható hardvereszközön üzemelnek a végfelhasználónál, hanem a szolgáltató eszközeiről egy hálózaton keresztül (általában internet, belső hálózat) elérhetőek.

Az emberek jóval több felhőszolgáltatást használnak, mint amennyire elsőre gondolnának. Valószínűleg a cikkünk olvasása közben is működik legalább egy ilyen a gépeden, hiszen a Google, a Facebook, illetve a telefon biztonsági mentései során is ez a technológia üzemel.

A felhőszolgáltatások biztonságos és gyors munkavégzést tesznek lehetővé

A felhőszolgáltatások biztonságos és gyors munkavégzést tesznek lehetővé

 

Fontos, hogy a felhő alapú szolgáltatásokra történő átállás még nem fejeződött be. Vannak, akik még félnek a váltástól, viszont egyre többen állnak át. Sőt, több szakértő szerint hamarosan szinte teljes átállás következik be. A felhő alapú szolgáltatás a kis- nagyvállalkozások, illetve a magánszemélyek körében is egyre népszerűbbek. Mi ennek az oka?

A hagyományos adattárolás problémái

Előfordulhatnak olyan, előre nem várt helyzetek, amikor bizonyos adatoknak egyszerre kell, hogy több munkatárs rendelkezésére álljanak. A felhő alapú szolgáltatások megléte előtt ezeket a problémákat csak különleges szoftverekkel vagy külső adathordozókkal, nehézkesen lehetett orvosolni, ami a pontosság és az eredményesség romlásán túl jelentős időveszteségeket is okozhatott. Ráadásul a külső adathordozók az idő haladtával elöregedhetnek, illetve bármikor érheti őket olyan negatív külső tényező, ami részleges vagy teljes adatvesztéssel járhat.

Ma már nem feltétlenül kell saját szerverparkot üzemeltetni a biztonságos adattároláshoz

A felhőszolgáltatáshoz kapcsolódó tévhitek

A felhő nem biztonságos, mert nem fizikális, nem kézzel fogható.

Ugyan egyre kevesebben, de még ma is vannak olyanok, akik előszeretettel használják a mára már elavult kazettákat, lemezeket, mert ezeknek az egyszerű, kézen fekvő megoldásoknak a használatához szoktak. Az új technológiák kezdeti, a felhasználó bizalmatlanságából adódó esetleges hibáktól megijedve, vagy csak berögződéseik miatt hajlamosak lehetnek ódzkodni a változás gondolatától is, ezzel kockára téve adataik védelmét. Annak ellenére, hogy a felhőben tárolt adatokat nagyon szigorú előírások mellett őrzik, a lehető legnagyobb biztonság mellett.

Túl költséges

Egy vállalati szintű megújuláshoz gyakran mélyen a zsebbe kell nyúlni, ezért feltételezhetik sokan, hogy ez a fajta átszervezés is jelentős költségeket eredményezne. Mindenképpen érdemes felmérni, hogy az újítás milyen költségcsökkentő előnyökkel, illetve többletköltségekkel jár most, illetve a jövőben. Az átállás általában gyorsan, egyszerűen és nagyon biztonságosan megoldható, ezért, ha nem is minden esetben, viszont döntő többségben jelentős összegeket lehet megtakarítani vele. Ráadásul a már eddig beszerzett saját szerverekre szánt összeg sem volt kidobott pénz. Azokat többféleképpen lehet tovább használni, akár biztonsági mentés tárhelyeként is.

Bizonytalanság

Gyakori az attól való félelem, hogy bármilyen ok miatt hirtelen elérhetetlenné válik a felhőszolgáltatás, ezáltal komoly károk keletkezhetnének a szolgáltatás színvonalában. Ettől sem kell tartani, hiszen a komolyabb szolgáltatók szerződésben vállalják, hogy a várható kimaradás nem haladhatja meg a 0,01 százalékot, ami éves szinten sem több, mint 1 óra. Az a veszély sem fenyeget, hogy esetleg ne álljon rendelkezésre internet, hiszen Magyarország 98 százaléka 4G-s hálózattal lefedett. Hamarosan pedig az 5G is egyre inkább elterjed.

További előnyök:

A felhő alapú szolgáltatások egyik legnagyobb előnye az úgynevezett skálázhatóság. Ez azt jelenti, hogy a modern technikai megoldásoknak köszönhetően, egy esetleges hirtelen forgalomnövekedés, illetve csökkenés esetén is bármilyen probléma nélkül, gyorsan méretezhető a tárhelyszolgáltatás.

Ezáltal csökkenthetőek a felesleges költségek, és tárhelyhiány sem állhat fenn a későbbiekben. Számtalan további előnye van annak, hogy megfelelő engedéllyel bárhonnan, bármikor elérhetőek az adatok, ezáltal a felhőhasználó rengeteg bosszúságtól kíméli meg magát és partnereit is.

További előny, hogy nem kell megvásárolni minden, a szolgáltatáshoz szükséges eszközt, elég havidíjat fizetni. A kisebb vállalkozások is több szervert, illetve szoftvert tudnak használni. Mivel nem egyszerre kell nagy összegeket kigazdálkodni, több lehetőség marad a vállalatok vezetőinek és döntéshozóinak a kezében.

Odafigyelés és szakértelem

Kizáró ok lehet a cég virtuális térbe való költöztetésekor, ha a dolgozók vagy a vállalkozás még nem készült fel a változásra, vagy még nem rendelkeznek azokkal az eszközökkel és ismeretekkel, amelyekkel a későbbiekben is zökkenőmentesen folytatódhat a munka.

A felhő alapú rendszer fenntartása esetlegesen több odafigyelést és szakértelmet is igényelhet, annak érdekében, hogy minden rendben működjön az átállást követően is. Viszont az ilyen jellegű szolgáltatások megfizethetőek.

Elmondható, hogy az adatok felhőbe való átköltöztetése egyáltalán nem nehéz feladat, viszont előtte mindenképpen tervezést és felkészülést igényel.

Évekkel ezelőtt a számítástechnikai cégek vezetői még a felhő alapú szolgáltatás megismerésének gondolatát is elvetették. Sokan ma már közülük rájöttek, hogy hibáztak, azóta

a váltás hívei, és saját, jó tapasztalataikat megosztva, lelkesen hirdetik az újítás előnyeit.

Amennyiben a lehetőségeket jól átgondolva megtaláljuk az céljainknak és az  igényeinknek megfelelő szolgáltatást, a számítógépes folyamataink sokkal könnyebben és kevesebb hibalehetőséggel fognak működni, mint ahogy gondoltuk akkor, amikor legelőször találkoztunk ezzel az új lehetőséggel.

Ha bármilyen kérdésed van a cikk tartalmával kapcsolatban, kattints az alábbi linkre, és kérj tőlünk díjmentes konzultációt, hogy segíthessünk Neked:

https://systemservices.hu/kapcsolat/

#adatbiztonság #felhő #szolgáltatás #adattárolás #felhőszolgáltatás #vállalatirányítás #tárhely #SSH

System Services Hungary
2021.02.05.

2021-03-30T09:10:50+01:00