fbpx

Feltört fiókok, kicsalt milliók és egy haláleset: veszélyesek a számítógépes vírusok

Van vírusirtó a számítógépemen? Milyen vírusok ellen véd? Miért kell nekem egyáltalán vírusirtó? Félnem kéne a vírusoktól? Miért?!

Sokak fejében megfordulnak az említett kérdések, nem is véletlenül.

Általában nincs mindenki tisztában azzal, hogy mennyire fontos a számítógépes vírusok elleni védekezés és felkészültség. Ez valószínűleg azért van, mert az emberek nem is tudják, milyen veszéllyel járhat például adatai számára, ha megtámadja a rendszerét egy nemkívánatos virtuális kártevő.

 

Milyen hatásai vannak a vírusoknak?

A vírusok célja a számítógép vagy a felhasználó károsítása. A legtöbb esetben adatvesztéssel, valamint rendszerhibák keletkezésével járhat, ha vírustámadás éri a számítógépedet. Például lelassul, alkalmanként indokolatlanul összeomlik a rendszer.

Ha adatlopás történik, az azért rendkívül veszélyes, mert felhasználhatják megszerzett adataid rosszindulatú célokra, amiknek akár közvetlen anyagi vonzata is lehet számodra.

Abban az esetben, ha azt gyanítod, hogy a számítógéped rosszindulatú programokkal fertőzött, de azt a víruskereső program nem jelezte, akkor érdemes teljes vizsgálatot végezni a gépen.

Virtuális veszély

Két hacker-és vírustámadást mutatunk be nektek, amik nagy károkat okoztak.

Kezdjük rögtön egy tőlünk nem is olyan messze történt esettel:

Németország

2020. szeptember elején Németországban egy düsseldorfi kórház számítógépes rendszerét tették használhatatlanná egy zsarolóvírus alkalmazásával.

Ennek következtében  a dolgozók nem fértek hozzá a betegek adataihoz. A rendszer összeomlása miatt nem tudtak műtéteket végrehajtani, amik között életmentő műtétek is lettek volna. Így egy beteget kénytelenek voltak átszállítani egy messzebbi kórházba, viszont sajnos ez nem sikerült, ugyanis a beteg útközben életét vesztette. 

A számítógépes vírusok és a hackerek támadásától is érdemes megvédeni az informatikai rendszereket

A számítógépes vírusok és a hackerek támadásától is érdemes megvédeni az informatikai rendszereket

Tengerentúli hacker példánk pedig az, ami az

 Amerikai Egyesült Államokban történt: 

2020. júliusában feltörték 130 felhasználó, többek között Joe Biden, Elon Musk és Barack Obama Twitter fiókját is. Ez egy nagy kaliberű közösségi média támadás volt, ahol Bitcoint csaltak ki az emberektől, akik bedőltek neki. Hírességek profiljáról írtak ki adományozó jellegű posztokat, amiknek a tartalma az volt, hogy ha küldenek egy bizonyos összegű Bitcoint például Elon Musk számlájára, akkor ő a koronavírus helyzetre való tekintettel segítségül a dupláját küldi vissza az illetőnek. Sokan elhitték ezt, és így a csaló több mint 30 millió forintnak megfelelő dollárt szerzett így. Viszont a megszerzett információk birtokában még nagyobb kárt is tehetett volna, ha például politikai vagy más jellegű vitát robbant ki az interneten egy ismert ember nevében.

 

Hogyan támadnak a vírusok?

A vírusok leggyakrabban a böngészőn keresztül jutnak be  a számítógépes rendszerekbe. Ez ellen úgy lehet védekezni, ha minőségi és megbízható vírusirtót használsz és betartod a biztonságos számítógép kezelés szabályait, különös tekintettel az internet használatára.

A legelterjedtebb fertőzési módok például a kéretlen e-mail üzenetek , melyek káros csatolmányokat tartalmaznak, és ha azokra rákattintunk vagy megnyitjuk, akkor akár azonnal vírus kerülhet a gépre, valamint káros  weboldalak, vagy némelyik reklám, ismeretlen figyelmeztető üzenet vagy a felugró ablak is veszélyes lehet.

 

Biztonsági rés

A biztonsági rések, azaz a számítógép  biztonságának sérülékenysége nagyon fontos tényező a vírusok és esetleges hacker támadások szempontjából. Számos dologtól függhet, például:

  • szoftver hibák
  • gyenge jelszavak
  • nem megfelelően ellenőrzött adatbevitel
  • operációs rendszer hibái

Ha ezekre nem figyelsz, vagy nincs tudomásod  róluk, akkor nagyobb eséllyel van veszélynek kitéve számítógéped. Tegyél adataid védelmének érdekében.

 

Összefoglalva: komoly következményekkel járhat egy-egy vírus- vagy hackertámadás, ezért nagyon fontos a megfelelő védelem.

Ha szakértői segítségre van szükséged akár vírus elleni védelemmel, akár más jellegű IT problémákkal kapcsolatban, akkor fordulj hozzánk bizalommal, szakértő csapatunkkal megoldunk minden kihívást, hogy te arra figyelhess, amihez igazán értesz!

Itt érsz el minket a leggyorsabban: https://systemservices.hu/elerhetosegek/

Források:
https://24.hu/tech/2020/09/18/zsarolovirus-korhaz-ransomware-halal-beteg-ellatas/

#adatbiztonság #IT #vírusok #vírusirtó #veszély #számítógép #kiberbiztonság #számítógép #rendszergazda #rendszergazdaszolgáltatások #vállalatirányítás #SSH #SystemServicesHungary

 

2021-04-01T14:49:13+01:00