fbpx

Eltűnő fájlok, kék halál, lassuló rendszer: mit tegyünk, ha bajba kerül a számítógép?

Murphy törvénye szerint, ami elromolhat, az el is fog romlani. Ráadásul általában pont akkor, amikor a legkevésbé számítunk rá, vagy amikor a legfontosabb lenne, hogy minden rendben működjön.

Ezek az észrevételek a mai napig megállják a helyüket. Így van ez az informatika világában is. Épp ezért összegyűjtöttük a számítógép meghibásodásának leggyakoribb jeleit, hogy legyen időd még a komolyabb baj előtt cselekedni. Annak érdekében, hogy ne vesszen el egy fontos adatunk se, a problémák megjelenése után érdemes azonnal szakemberhez fordulni. A halogatással nagymértékben kockáztatjuk az adatvesztést.

Az egyik legfontosabb, hogy az adataink védelme érdekében mindig hozzunk létre biztonsági mentést! Amennyiben a lehetőségeink engedik, a legjobb megoldás, ha két különböző helyen is megtesszük ezt.

Lassul a számítógép

Ahogy a használati tárgyak többsége, a különböző hardverek is idővel elhasználódnak. A megfelelő használatukkal, tisztítással, apró karbantartásokkal jelentősen lehet növelni az élettartamukat, viszont sajnos örök életűvé így sem varázsolhatjuk őket. Elhasználódásuk első jele a szakadozó kép és az akadozó egérmozgás. Természetesen az elektronikai eszközök is elhasználódnak, ennek az első jele, hogy lelassul a működésük. A billentyűzet és az egér hibáit szerencsére sokszor egy tisztítással meg lehet oldani. Abban az esetben, ha mégsem, akkor a teljes cseréjük is viszonylag alacsony összeg a számítógép értékéhez képest.

Sajnos nem ez a helyzet a számítógépen belüli alkatrészek elromlása esetén. Ráadásul karbantartásuk szakértelmet is igényelhet, különösképpen laptopok esetében. Ha nem megfelelően próbáljuk megjavítani, előfordulhat, hogy csak tovább rontunk a helyzetünkön.

A számítógép lassulását nem csak az elhasználódott hardverek, hanem a nem megfelelően működő szoftverek is okozhatják. Ám ilyenkor nem feltétlenül hibásodott meg a szoftverünk, lehetséges, hogy csak túl régen frissítettük, vagy több memóriára lenne szükség, mint amennyit biztosítani tudtunk a működéséhez.

Ilyen esetekben megoldást jelenthet:
  • a felesleges, nem használt fájlok törlése
  • a Windows karbantartó programok futtatása
  • a szoftverek és driverek frissítése
  • a memória bővítése abban az esetben, ha az operációs rendszer, illetve a többi szoftver ezt lehetővé teszi
  • az operációs rendszer újratelepítése

Nagyon fontos, hogy ilyenkor mindig legyen legalább egy biztonsági mentés.

Figyelj a jelekre, hogy időt nyerj és elkerüld a nagyobb károkat!

Figyelj a jelekre, hogy időt nyerj és elkerüld a nagyobb károkat!

Eltűnő fájlok

Előfordulhat, hogy egyes fájlok nem futtathatók, vagy akár teljes merevlemezek válnak láthatatlanná, úgy, hogy korábban probléma nélkül működtek.

Lehet, hogy következő próbálkozásnál hiba nélkül tudjuk használni, de semmiképp sem szabad figyelmen kívül hagyni ezeket a figyelmeztető jeleket, mert sosem tudhatjuk, hogy mikor láthatjuk újra ezeket az eltűnő fájlokat. Akár örökre el is veszhetnek, ezért nem szabad kockáztatni!

Ebben az esetben először mindenképp érdemes a vírusirtó megfelelő működésének ellenőrzése és szükség esetén a frissítése. Hasznos lehet még a merevlemez kábelének kicserélése, továbbá a merevlemez hibás szektorainak vizsgálata. A hibás szektorokat sajnos nem lehet javítani, megjelenésük után, csak több lesz belőlük. Ez addig tart, amíg a merevlemez teljesen használhatatlan nem lesz.

Ha a merevlemez hirtelen felpörög, majd leáll, kattogó, vagy egyéb szokatlan hangot ad ki, akkor sürgősen készíts biztonsági mentést, illetve érdemes szakember segítségét kérni, hiszen ezek a legsúlyosabb hibák jelei!

Kék halál

A számítógép meghibásodásának egyik legnyilvánvalóbb és legijesztőbb jele a Microsoft Windows operációs rendszerekben megjelenő kék képernyő. Ez akkor jelenik meg, amikor az operációs rendszer olyan súlyos szoftver- vagy hardverhibával találkozik, amiből már nem tud helyreállni. Előfordulhat azonban az is, hogy a hiba és a leállás után nem jelenik meg a kék képernyő.

Az ilyen jellegű hibák mögött leggyakrabban valamilyen hardverütközés állhat. Érdemes lehet ilyenkor az Eszközkezelőben leellenőrizni, hogy van-e hardveres konfliktus. A problémás hardverek letiltása, vagy illesztőprogramjának újratelepítése megoldást jelenthet.

Zajos ventilátor

Könnyen észlelhető probléma, amikor a számítógépünk belsejébe az idő során egyre több por és egyéb kosz rakódik le. Aminek a következményeképp a hűtőventilátor idővel nem lesz képes megfelelően ellátni feladatát. Szerencsére ezt a problémát akár mi magunk is meg tudjuk oldani, de előtte mindenképp nézzünk utána, mi ennek a helyes menete. Ha nem a megfelelő módon látunk neki, akár még nagyobb problémát is okozhatunk.

A számítógépünk meghibásodásának általában az eddig felsoroltak lehetnek a leggyakoribb okai. Szerencsére egy kis odafigyeléssel, apróbb rendszeres karbantartásokkal a többségük elkerülhető, az alkatrészek élettartalma is jelentősen meghosszabbítható.

Ha Te is tapasztaltad a fent említett jelek valamelyikét, vagy csak érdeklődsz a témában, keresd bizalommal szakértő csapatunkat itt:

 

Segítünk, hogy a számítógépeid rendben működjenek, és te azzal foglalkozhass, ami miatt bekapcsoltad a gépedet. Zavartalanul.

Mielőtt továbblapoznál, van még egy ötletünk! Kattints, és olvasd el extra anyagunkat az adatbiztonságról itt:

5+1 tipp a céges adatok biztonsága érdekében

5+1 tipp a céges adatok biztonsága érdekében

#hardver #szoftver #meghibásodás #hiba #biztonságimentés #vírusirtó #szakember #kékhalál #SystemServicesHungary #informatika #számítástechnika

2021-03-24T11:06:48+01:00