fbpx

5 ok, amiért nagyon érdemes szoftverfejlesztőnek tanulni

Óriási lehetőség van az informatikai szakmában, ezt a nagy munkaerőhiány is erősíti. Rengeteg betöltetlen, jól fizető állás vár a potenciális jelentkezőkre, ennek ellenére a cégek nehezen találnak alkalmas jelölteket.

Az informatikai szektor álláséhségének több oka is van: egyre többen vállalnak munkát külföldön, továbbá a társadalom elöregedése és az oktatási rendszer elmaradottsága is hozzájárul a helyzet súlyosságához. A felsőoktatás nem képes kielégíteni az ország informatikai szakember iránti igényét, sajnos a hallgatók 50-60 százaléka nem fejezi be a tanulmányait. Bajban az informatika, pedig nagyon kedvező körülmények és életpálya érhető el benne.

Külföldön ugyanez a helyzet: kevés a szoftverfejlesztő

Ám nem csak Magyarországon van nagy szükség az informatikusokra, egy kutatás kimutatta, hogy jelenleg 800 ezer IT-s szakember hiányzik Európából. Az emberi erőforrások szervezetei azt jósolják, hogy a jövőbeli munkaerőpiac sztárjai az informatikai szakemberek lesznek. A digitális marketing és a technológia fejlődés szó szerint megreformálja a cégek munkaerőigényét. Ezért nagy szükség lesz olyan szakemberekre, akik biztonságosan tudják tárolni és feldolgozni az adatgyűjtő eszközök által megszerzett információkat.

A jövő az informatikáé. 5 pontban mutatjuk be, miért érdemes szoftverfejlesztőnek tanulni 2021-ben!

Az IT szektoron belül a szoftverfejlesztők a legkeresettebbek

Magyarországon jelenleg közel 70 ezer állásajánlat várja a potenciális jelölteket, ebből a számból közel 20-30 ezer hirdetés kerül fel csak az informatikai szektorból, ezen belül pedig a munkáltatók 60-70 százaléka szoftverfejlesztőket keres. Ezek a hirdetések nem csak az IT cégekre korlátozódnak. Egy jó szoftverfejlesztő már a pénzügyi világban és a logisztikában is nagyon fontos. Ebből is adódóan a következő pozíciók nagyon kapósak: webfejlesztő, szoftvertesztelő, információbiztonsági szakember és a vállalatirányítási rendszerek támogatója.

A szoftverfejlesztő számára sok és jó lehetőség nyílik Magyarországon is

A szoftverfejlesztő számára sok és jó lehetőség nyílik Magyarországon is

A szoftverfejlesztőnek keresnie se kell a munkát

Az informatikai területen üres pozíciókkal rendelkező vállalatok megbízásait a fejvadászcégek hatalmas erővel igyekeznek teljesíteni. Ezért nem csoda, ha valaki informatikai végzettséggel regisztrált a különböző álláskereső oldalakra, nagy esélye van rá, hogy közvetlen megkéréseket fog kapni egy munkaerőközvetítéssel foglalkozó szakembertől. Ennek az a nagy előnye, hogy a munkakereső kedve szerint válogathat a neki legjobban tetsző állások közül.

Budapest a szoftverfejlesztők Paradicsoma

Magyarországon a munkaerőpiac az informatika területén nagyon kiegyensúlyozatlan, viszont egyértelműen Budapestben rejlik a legtöbb lehetőség. Az állásközvetítő oldalak kimutatták, hogy a megkereséseik majdnem 99 százaléka Budapestről, vagy annak közeli vonzásköréből érkezik. Ennek eredményeként egy folyamatos migráció érzékelhető a szakmán belül. A megfelelő végzettséggel rendelkező szakemberek egyre nagyobb százaléka teszi le a voksát Budapest mellett és telepedik le a fővárosban. Ezen nincs mit csodálkozni, hiszen jelentős különbségek mutatkoznak a fizetések és a béren kívüli juttatások szempontjából is a főváros javára.

Magas fizetések

Egy informatikus pályakezdő bruttó kezdő fizetése általában 300-350 ezer forint körül mozog. Az összeg természetesen lefelé és felfelé is eltérhet az adott szektor szokásrendszere szerint. Azonban, ha egy szoftverfejlesztőt veszünk alapul, akkor jól látható, hogy egy pályakezdő is bruttó 350-400 ezer forintos fizetéssel indul. Néhány éven belül, mikor már a munkavállaló rendelkezik némi tapasztalattal, akkor a folyamatos előléptetésekkel együtt akár a bruttó 1,3-1,4 millió forintos jövedelmet is elérheti. Abban az esetben pedig, ha valakinek sikerül csoportvezetőként elhelyezkednie egy multicégnél, akkor havonta 1,5-1,6 millió forintot is hazavihet.

Nem kell egyetemet végezni ahhoz, hogy valaki szoftverfejlesztő legyen

Ahhoz, hogy valaki szoftverfejlesztő lehessen, csupán egy OKJ végzettség, a szakmai iránti érdeklődés és a technológia szeretete szükséges. Néhány évvel ezelőtt még elvárás volt és jól is mutatott egy egyetemi diploma, azonban a hatalmas munkaerőhiány a szoftverfejlesztő szakemberekből ezt is felülírta. A cégek ma már nem veszik véresen komolyan a diplomát, egyedül az angol nyelvtudás a feltétel, de ez nélkülözhetetlen bárki számára, aki ezen a területen szeretne elhelyezkedni. Ami viszont ennél is megdöbbentőbb, hogy Amerikában már akkora a munkaerőhiány ezen a területen, hogy jelenleg ott tartanak, hogy a teljes piacon dolgozók 15 százalékának egyáltalán nincs is végzettsége.

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet és tetszett a cikkünk, olvasd el a további, informatika témában közölt írásainkat ezen a linken:

https://systemservices.hu/hirek/

2021-03-30T13:49:12+01:00