fbpx

Feltárták a világ legidősebb számítógépének rejtélyét

Gyakran említik a szakemberek a világ legidősebb számítógépének azt a 2000 éves készüléket, amit végre pontosan rekonstruálhatnak a tudósok. A cél, hogy kiderüljön, hogyan is működhetett pontosan.

A mechanikus számítógép azóta okozott fejtörést a tudósoknak, hogy 1901-ben megtalálták egy római kori hajóroncson Görögországban. A szakértők úgy vélik, hogy a kézi vezérlésű ókori görög készüléket arra használták, hogy előre jelezzék a nap- és a holdfogyatkozásokat, valamint más csillagászati eseményeket – írta a Telex.

Sajnos csak a készülék egyharmada élte túl az idő hatásait. Ezért a kutatók csak találgatni tudtak arra vonatkozóan, hogyan nézhetett ki és miképp működhetett az valójában.

Antiküthérai szerkezet: A kézi vezérlésű ókori görög készüléket arra használhatták, hogy előre jelezzék a nap- és a holdfogyatkozásokat, valamint más csillagászati eseményeket

Antiküthérai szerkezet: A kézi vezérlésű ókori görög készüléket arra használhatták, hogy előre jelezzék a nap- és a holdfogyatkozásokat, valamint más csillagászati eseményeket

Nem fejtették meg a szerkezet pontos funkcióját

A gépezet hátuljának működésének folyamatát korábbi vizsgálatok során már megfejtették, de a komplex fogaskerekes rendszer, ami a masina elején található, továbbra is rejtély maradt.

A University College London (UCL) kutatói úgy gondolják, megoldották a kirakóst a 3D modellezés technológiáját használva. Újra elkészítették a teljes első panelt, és most remélik, hogy modern anyagokat használva sikerül létrehozniuk az anthiküthériai szerkezet valósághű, teljes másolatát.

Nemrég egy tudományos lap publikált egy riportot, amelyben bemutatták a fogaskerekes rendszer legapróbb részleteit és komplexitását.

„A Nap a Hold és a bolygók bemutatása az ókori görög tudomány lenyűgöző bűvészmutatványával” – mondta a szerkezetről Tony Freeth professzor, a tudományos lap vezető szerkesztője. Ezzel is utalhatott arra, hogy mennyire precíz és pontos szerkezetet alkottak meg, valamint, arra, hogy milyen nagy tudással rendelkeztek, akik feltalálták a készüléket.

Minőségi másolat

A tudósok a töredékek alapján már több replikáját is elkészítették a szerkezetnek, de a University College London (UCL) kutatói szerint azok nem voltak elég pontosak. A megtalált 82  darabkából nem állíthattak össze egy hiányos 3D-s puzzle-t.

Ezért aztán az ősi számítógép működését sem lehetett pontosan rekonstruálni.

Az UCL kutatócsapatának vezetője szerint az általuk elkészített modell közelebb áll az eredetihez. „A miénk az első modell, amely megfelel minden előkerült leletnek, és egyezik a mechanikára vésett tudományos feliratokkal” – mondta Tony Freeth.

 

„A miénk az első modell, ami megfelel minden fizikai bizonyítéknak, és illik a tudományos felírásokhoz, amik magába a gépezetbe vannak belevésve”-tette hozzá.

A szerkezetet úgy írták le, mint egy csillagászati számológépet, vagy mint a világ első analóg számítógépét, ami bronzból készült és több tucat fogaskerékből áll. A hátulján pedig egy leírás szerepel az univerzum bemutatásáról, ami az 5 bolygó mozgását mutatja, amiket a készülék építésének az idejében ismertek.

Sajnos csak 82 darab maradvány élte túl az évezredeket, ezek mindössze a készülék egyharmadát teszik ki. Emiatt a tudósoknak röntgensugarat és ókori matematikai módszereket alkalmazva kellett összerakniuk a teljes szerkezetet.

Az Antiküthérai szerkezet működése

A Wikipedia írta le, hogy a szerkezet fogaskerekeit egy kar segítségével lehetett mozgatni. A fogaskerekek óramutató karokat mozgattak az előlap felett. A szerkezet jövőbeli vagy múltbéli dátumok megadásával pontosan megállapította a meghatározott időpontban a Nap, a Hold és a további öt, akkoriban ismert bolygó helyét (Merkúr, Vénusz, Mars, Jupiter és Szaturnusz).

A szerkezet Lego építőkockákból:

Egyes kutatók szerint az antiküthérai szerkezet napközpontú, vagyis heliocentrikus szemlélettel készült. Michael Wright azonban (aki megépített egy működőképes antiküthérai modellt), szkeptikus abban a tekintetben, hogy a modell valóban heliocentrikus szemléletet tükrözne.

A szerkezet nem görög aritmetikát, hanem babiloni matematikát használt. Előlapja mutatta a görög állatövet (zodiákus) és egy egyiptomi naptárt. A hátlap két karja a holdfogyatkozásokat mutatta. A hátlapon a hónapok nevei voltak feltüntetve egy tizenkilenc éves ciklusban (ez a szároszciklus). A görög nyelvű hónapok nevei azt sugallják, hogy a szerkezet Szicíliában készült (abban az időben az egyes tartományokban egymástól eltérő hónapneveket használtak). A szerkezetet szállító hajó valamikor i.e. 85 és i.e. 60 között süllyedhetett el a tengeren.

2021.04.08.
System Services Hungary Kft.

#hold #holdfogyatkozás #univerzum #csillagászat #fogaskerék #számítógép #elsőszámítógép

2021-04-17T11:13:33+01:00