fbpx

Kicsiknek és nagyoknak is komoly gond a kiberbűnözés

Sokan nem gondolnak bele, hogy nagyon komoly kihívásokkal kell szembenézniük, amikor bekapcsolják a számítógépet, amin dolgoznak. Pedig a kiberbűnözők lesben állnak: adatokat, személyiségeket és pénzt akarnak eltulajdonítani. Még nagyobb a veszély, ha a vállalat adatbázisát fenyegeti a támadás.

Az egészségügyi szervek, az önkormányzatok, az országok kormányai és természetesen a vállalkozások is ki vannak téve a kiberbűnözők kifinomult technikáinak. Ezek az emberek, csoportok, vagy az általuk létrehozott gépek minden nap azért dolgoznak, hogy feltörjék az informatikai védelmi rendszereket és különböző megoldásokkal pénzt lopjanak el, vagy zsaroljanak ki a célpontoktól.

A jó vírusvédelemmel ki lehet szűrni a próbálkozások egy részét, de ahhoz már szakértői segítség kell, hogy biztosan el lehessen kerülni a bűncselekményeket. Amikor a kiberbűnözők a céges számítógépeket támadják, nagyobb védelemmel találják szembe magukat, mint a kisebb vállalkozások esetén. A komolyabb gond akkor jelentkezik, ha otthonról, home office rendszerben dolgoznak a munkatársak. Ugyanis ezeket a rendszereket általában már alacsonyabb szintű informatikai védelem őrzi, így általuk a munkahelyi adatok sincsenek már biztonságban.

A kiberbűnözők nem kímélik a kis és a nagy cégeket sem

A kiberbűnözők nem kímélik a kis és a nagy cégeket sem

Az államok és a kiberbűnözők kapcsolata

Az állami szinten intézményesített kiberbűnözés példái közül a közelmúltban több elképesztő esetről is lehetett olvasni. Például Észak-Korea igyekezett a Pfizer gyógyszergyár gépeihez hozzáférni, és hasonló vád érte Oroszországot is Donald Trump USA-elnökké választása során. A tevékenység tehát állami szinten is működik, a hackerek számára legfeljebb csak egy nagyobb, de egyáltalán nem lehetetlen kihívást jelent ezeknek a rendszereknek a feltörése. A nagyvállalatok is időről-időre a kiberbűnözők célkeresztjébe kerülnek, és áldozattá is váltak. A NASA, a NATO és a Twitter ellen is követtek el ilyen támadásokat. Egy új mélységet képvisel, amikor egészségügyi intézményeket támadnak a hackerek, ilyenre volt példa Németországban. Arról pedig itt írtunk korábban, hogy óriási váltságdíjat fizetett a hackereknek a Colonial Pipeline olajvállalat.

A legveszélyesebb pálya

Az sem meglepő, hogy a közösségi média programjai jelentik az egyik legkönnyebb terepet a bűnözőknek. Ezért javasolt minél kevesebb személyes információt megosztani ezeken, és gyakran megváltoztatni a belépési jelszavakat. Mivel az emberek személyes élete, a munkája, és a mindennapi tevékenységének nagy része is egyre inkább a világhálón történik és tárolódik, nagyon is fontos, hogy mindenki tisztában legyen azzal, hogy nincs biztonságban a neten.

A legnagyobb áldozatok 2020-ban:

  • Microsoft
  • Dán adóhivatal
  • General Electric
  • WHO
  • Mitsubishi
  • Intel
  • ENSZ szervezetek
  • városi hálózatok
  • ital- és élelmiszergyártók
  • gyógyszerkutatók és vállalatok.

Volt amelyik fizetett a zsarolóknak, volt, aki nem és megbénították a tevékenységét és volt, ahol csak az adatokat lopták el, ám volt olyan is, amikor mindezt nyilvánosságra is hozták. Ezért érdemes óvatosnak lenni – írta a Globalnews.

Amennyiben kellőképpen sikerült felkelteni a félelmet és az érdeklődést a veszéllyel kapcsolatban, bizalommal és nagy szakértelemmel várjuk a megkereséseket, hogy megvédhessük a céges informatikai rendszereket a kiberbűnözők támadásaitól.

Kattints az alábbi képre és vedd fel velünk a kapcsolatot, 15 perces díjmentes konzultáción várunk szeretettel és szakértelemmel:

Az informatikai kihívások megoldása a szakterületünk.

Az informatikai kihívások megoldása a szakterületünk.

#kiberbűnözés #hackerek #ColonialPipeline #zsarolás #bűncselekmény #informatika #itbiztonság #SSH #SystemServicesHungary

2021.06.14.

System Services Hungary

2021-06-14T16:39:53+01:00