fbpx

Mit hozott a digitális átállás?

Már lassan másfél éve az, hogy általánossá vált a távmunka a koronavírus miatt. Ez nagy változást hozott mindenkinek, főleg a vállalatoknak és a dolgozóknak.

A különleges helyzetben sok vállalat helyezte működését digitális alapokra, ami miatt a digitális átalakulás elképesztő ütemben felgyorsult. Ezzel együtt még fontosabbá vált az adatok védelme. Mint korábbi cikkünkben részletesen is megírtuk, az adatvédelem a vállalatok számára anyagi és munkaügyi szempontból is az egyik legnagyobb cél.

A Dell Technologies globális felmérést végzett, amely többek között azt a témát vizsgálta, hogy a fejlett technológiák milyen hatással vannak az adatvédelmi felkészültségre. A Dell magyarországi kirendeltsége egy virtuális konferencia keretein belül ismertette ennek a kutatásnak az eredményét, amit most ebben a cikkben osztunk meg.

A digitális átállás folyamatát élénken és aktívan követték a hackerek, egyre fontosabb a céges adatbiztonság

A digitális átállás folyamatát élénken és aktívan követték a hackerek, egyre fontosabb a céges adatbiztonság

A Home office fejlődése

Globális szinten nézve 2005 óta 140 százalékkal nőtt a folyamatosan távmunkát végző emberek száma, valamint ma már a munkavállalók 52 százaléka hetente legalább egyszer otthonról dolgozik. Tisztán látható, hogy a távmunka a digitális eszközöknek köszönhetően sokféle munkakörben eredményesen működik.

A kutatás során megkérdezett nagyvállalati vezetők 83 százaléka úgy véli, hogy az új technológiáknak köszönhetően a közös munka a jövőben jelentős mértékben át fog alakulni. Több mint a vezetők fele azon a véleményen van, hogy az új generáció a munkaerőpiacon jelentős változásokat fog produkálni digitális készségeiknek és gondolkodásmódjuknak köszönhetően.

Az adatmennyiség növekedésének kockázata

A Dell kutatása alapján a megváltozott folyamatok és a technológiai megújulások miatt a vállalatok nagymértékben megsokszorozzák adataikat. Ez abból is látszik, hogy 2016-hoz képest 2019-ben 813 százalékkal több adatot kezelt átlagosan egy vállalat. Ez sokszoros adatmennyiség-növekedést jelent, ami ezzel arányosan a kockázatok mennyiségét is fokozza. Nagy kockázatot jelenthetnek például a home office kapcsán felvetődő problémák a biztonsággal kapcsolatban és a felgyorsult digitalizáció is.

Hazai kibertámadások

Krasznay Csaba kiberbiztonsági szakértő a virtuális konferencián elmondta, hogy Európában a magyarországi vállalatok az átlagosnál gyakrabban lesznek illegális adatszerzés vagy zsarolóvírusok áldozatai. A hackerek leggyakrabban vállalati adatokat akarnak megszerezni, vagy akár az egész céges számítógépes rendszert megpróbálják leállítani.

Egy hazai felmérésben a cégvezetők nagyon magas, mintegy 82 százaléka mondta, hogy a vállalatát már érte virtuális támadás.

A vírus hatására Magyarországon is, csakúgy, mint más országokban, a vállalatok digitális transzformáció felgyorsításával alkalmazkodtak a kialakult körülményekhez. Ebből következett az, hogy ahol csak tehették, átálltak az otthoni munkavégzésre. Ez nagy kihívások elé állította a cégeket nem csak a változás, hanem a virtuális támadásokból fakadó veszélyek és kellemetlenségek miatt is. Ebben az időszakban 30-50 százalékkal több támadás volt, mint előtte, mert a digitális átállás miatt a hackerek kihasználták a biztonsági réseket, amik azért keletkeztek, mert nem volt egyszerű kialakítani ilyen gyors átállás mellett a megfelelő védelmet is. Ezt a lehetőséget pedig megragadták a hackerek: Óriási váltságdíjat fizetett a hackereknek a Colonial Pipeline olajvállalat.

A tudatosság fontossága

A Dell konferencián arra is fény derült, hogy a magyarországi vállalatok komolyabban veszik az ilyen fenyegetéseket, mint az EU-s átlag.

Ehhez hozzájárul például az, hogy számos oktatás és képzés van itthon, amiket elvégezve nő a munkavállalók kiberbiztonsági tudatossága. Így aztán sokkal felkészültebbek az emberek, ha ilyen jellegű fenyegetést tapasztalnak.

A veszélyeket állami szinten is tudomásul vették, így több biztonsági intézkedés is született. Fontos szempont lett a hazai vállalatok és ezek adatainak megóvása, ehhez a magyar állam nagy segítséget biztosított.

IT szektor itthon

Magyarországon a munkavállalók 4 százaléka az IT szektorban dolgozik, ami rendkívül magas értéknek számít. Ebből a 4 százalékból sok ember kiemelkedő technológiai projektekben vesz részt, így magas a képzett szakemberek száma, csak a kiberbiztonsági területen közel 10 ezer ember dolgozik hazánkban.

A magyar állam úgy vesz részt a védekezésben, hogy a közigazgatásban szisztematikus adatgyűjtés zajlik, ami a kibervédelmi technológiák kifejlesztésének az alapját szolgálja.

Ezen kívül az 5G telekommunikációs hálózatok kiépítésében is az élen jár országunk, ami a gyorsasága és modernsége miatt nagy szerepet játszik a rengeteg adattal dolgozó, úgynevezett Big data ökoszisztémák kiépítésében, melyek nagyon fontosak a különféle technológiák fejlesztése során. Tehát minden feltétel adott ahhoz, hogy Magyarország már a közeljövőben kiberbiztonsági nagyhatalommá váljon.

Kattints az alábbi képre és vedd fel velünk a kapcsolatot, 15 perces díjmentes konzultáción várunk szeretettel és szakértelemmel:

Rendszergazda szolgáltatás SSH

Keress minket, megoldjuk. Informatikai kihívások megoldása a szakterületünk.

#kiberbiztonság #IT #vállalatiIT #biztonság #hacker #adattárolás #cégesbiztonság #adatvédelem #hálózat #technológia #fejlődés #SSH #informatika

2021-06-22T22:19:47+01:00